Avokado – czyli znany wszystkim element zdrowej diety

diet g4c6a58906 640W dzisiejszym świecie kiedy przewiezienie jakiegokolwiek produktu na inny kraniec świata nie jest wielkim wyzwaniem, jesteśmy przyzwyczajeni do używania produktów, które dla poprzednich pokoleń byłyby co najmniej egzotyczne. Nie poświęcamy uwagi temu skąd się wzięło nasze jedzenie, a często pochodzenie różnych produktów jest fascynujące.

To, że herbata przywędrowała z Chin wiedzą prawie wszyscy. Jednakże pochodzenie najbardziej rozpowszechnionej współcześnie odmiany – herbaty czarnej – dla większości osób nie jest wcale takie oczywiste. Mieszkańcy Chin oryginalnie pili bowiem jedynie herbatę białą, zieloną lub czerwoną. Herbata czarna powstała dzięki europejskim kupcom, którzy importowali ją do Europy. Dlaczego? Otóż herbata transportowana przez wiele miesięcy w lukach drewnianych żaglowców utleniała się dużo mocniej niż pierwotnie było zamierzone. Nabierała dzięki temu bardziej intensywnego smaku.

Innym produktem odruchowo wiązanym z Państwem Środka jest ryż. Najnowsze badania dowodzą, że ryż został po raz pierwszy udomowiony w dolinie rzeki Jangcy już 11500 lat przed naszą erą. Nie każdy jednak wie, że uprawę ryżu całkowicie niezależnie odkryto również w Afryce. Dzisiaj hoduje się aż 40000 odmian ryżu. Są one podstawą diety przeszło 50% ludzkości.

Kolejną rośliną, która jest jednym z najbardziej istotnych składników diety w rejonach, z których się wywodzi jest smaczliwka wdzięczna. Niewiele Wam to mówi? Jej owoce znane są jako awokado, a sama roślina jako Awokado Właściwe. Badania wykopaliskowe dowodzą, że drzewa te były hodowane już 7000 lat przed naszą erą w Ameryce Środkowej. O tym jak zdrowe jest jedzenie awokado wiadomo nie od dziś. Niestety jest to istotny problem dla ludności okolic, gdzie uprawia się te owoce. Wzrost popularności owoców smaczliwki jako elementu zdrowej diety w krajach rozwiniętych spowodował wzrost cen, przez co dostępność tego zdrowego owocu zmalała dla ludności okolic gdzie jest uprawiany.

avocado gfff0b547f 640Powróćmy jednak do napojów. W ostatnich latach nawet w Anglii będącej ostoją miłośników herbaty, na podium jeśli chodzi o spożycie wychodzi kawa. Istnieją dwie koncepcje odnośnie pochodzenia nazwy kawy. Pierwsza wskazuje pochodzenie od arabskiego wyrazu kahva. Inna teoria mówi, że nazwa wzięła się od Kaffy – obszaru i miasta w Etiopii. Obie koncepcje dużo mówią o pochodzeniu kawy. Nasiona kawy zaczęły być używane przez ludzi w Etiopii już w I tysiąclecie p.n.e. Pierwotnie spożywano je zupełnie inaczej niż dzisiaj. Napój sporządzany z kawy, był gotowany z… masła i soli. Technikę przygotowywania nasion przez prażenie wymyślono w Jemenie, dokąd kawa dotarła wraz z arabskimi kupcami. Stamtąd wraz z nomadycznymi plemionami upowszechniła się na wszystkich ziemiach zamieszkanych przez Arabów.


Drukuj